Kako smršati?

Kako smršati?

 

Mnoge žene znaju da smanjenje telesne težine nije toliko teško. Teže je sprečiti da se ona vrati. Kada prestane sa dijetom, više od 90% žena ne samo da brzo povrati kilažu, već isto tako uspešno dobije i dodatnu. Razlog je jednostavan-dijete traže nemoguće-trajna ograničenja u ishrani. Obzirom da je ovaj uslov gotovo nemoguć, žene postaju žrtve konstantnog kruga držanja rigoroznih dijeti, pri čemu često dobijaju još kilograma.

 

 

Dijete sa mnogo malim brojem kalorija remete metabolizam. Takve dijete takođe ometaju uticaj hormona na metabolizam. One dovode do manjka hormona, pa se telo prirodno prebacuje u stanje gladovanja kada smanjimo broj kalorija. Ali mišići učestvuju u metabolizmu aktivnije od bilo kog drugog telesnog tkiva. Što više mišića, više se kalorija u toku dana potroši. U tom smislu, oni se neprocenjivi. Ali je bez vežbanja gotovo nemoguće održati volumen mišićnog tkiva konstantnim, jer se ono na svakih deset godina smanjuje za tri do pet kilograma.

 

Držanjem rigoroznih dijeta ubrzavamo proces gubitka mišićnog tkiva. Sa smanjenjem mišićnog tkiva metabolizam se usporava i na kraju moramo da smanjimo unos hrane da bismo ostali vitki.